7 tips om je tuin winterklaar te maken
De herfstbladeren vallen, de dagen worden korter, en de temperatuur daalt. Het is tijd om je tuin voor te bereiden op de winter! Door nu tijd en aandacht te besteden aan je tuin, zorg je ervoor dat deze de winter doorstaat in het voorjaar weer tot leven komt. In deze blog nemen we je stap voor stap mee in het proces van het winterklaar maken van je tuin.
Tip 1: Maai je gras niet te kort
Wanneer de temperatuur onder de 6 °C zakt, is het tijd voor de laatste maaibeurt van het jaar. Zorg ervoor dat je het gras niet te kort maait, zodat het beter beschermd is tegen vorst en schade. Stel de maaier 1 of 2 standen hoger in dan normaal om je gazon gezond te houden tijdens de winter.
Tip 2: Laat je bladeren liggen waar het kan
Hark de afgevallen bladeren van je gazon bij elkaar, zodat het gras genoeg licht en zuurstof krijgt en mooi groen blijft. Laat bladeren in de borders, onder hagen en vaste planten liggen. Ze vormen een isolerende beschermlaag en bieden onderdak aan dieren en insecten. De bladeren die je van het gazon verzamelt, kun je beter verspreiden over deze delen van je tuin.
Tip 3: bescherm vorstgevoelige planten
Vorst kan schade aanrichten aan planten zoals lavendel, oleander en vijgenbomen. Zorg daarom dat je deze planten goed beschermt:
- Bedek met jute of vliesdoek: wikkel vorstgevoelige planten losjes in jute of vliesdoek. Dit houdt ze warm maar laat ook lucht door.
- Mulch aanbrengen: strooi een laag mulch, zoals stro of houtsnippers, rond de basis van de plant. Dit beschermt de wortels tegen kou. (Mulch is een laag materiaal die je op de bodem legt, zoals gras, bladeren of schors)
- Gebruik vorsthoezen: speciale plantkappen bieden extra bescherming tegen strenge vorst.
- Potplanten verplaatsen: zet potplanten op een vorstvrije plek, zoals in een schuur of tegen een warme muur. Wikkel de pot in noppenfolie om de wortels te isoleren.
Met deze eenvoudige stappen help je jouw planten veilig de winter door!
Tip 4: Snoeien in de winter
Snoeien in de winter houdt planten gezond en zorgt voor een betere groei in het voorjaar. Door dode en beschadigde takken te verwijderen, krijgen planten meer lucht en licht en voorkom je dat ze te groot worden.
- Snoeien: heesters en bomen zoals fruitbomen en struiken kunnen in de winter worden gesnoeid, omdat ze in rust zijn. Ook klimplanten zoals druiven en klimrozen kun je terug knippen.
- Niet snoeien: laat vorstgevoelige planten zoals lavendel en hortensia’s met rust; deze snoei je pas in het voorjaar.
Gebruik scherp gereedschap, snoei op een droge dag en voorkom dat je bloeiende knoppen verwijdert. Zo help je je tuin goed de winter door!
Tip 5: Denk aan de dieren in je tuin
Help vogels en andere dieren de winter door door vogelhuisjes en vetbollen op te hangen. Zet ook een bakje water neer, maar zorg dat het niet bevriest. Laat wat bladeren en takken liggen voor schuilplaatsen en overwinteringsplekken voor insecten en egels. Zo bied je dieren de nodige steun in de wintermaanden.
Tip 6: Maak je tuinmeubelen schoon en berg ze op
Het schoonmaken en goed opbergen van je tuinmeubelen in de winter helpt de levensduur te verlengen. Begin met het reinigen van je meubels door vuil, bladeren en stof te verwijderen. Gebruik milde zeep en water om te voorkomen dat ze beschadigd raken. Droog ze goed af om schimmel of roest te voorkomen.
Als je de meubels binnen kunt opbergen, is dat ideaal. Heb je geen opslagruimte? Zorg er dan voor dat je meubels goed beschermd zijn door ze af te dekken met een waterdichte hoes. Deze voorkomt dat regen, sneeuw en kou schade aanrichten.
Door deze zorgvuldige voorbereiding blijven je tuinmeubelen in topconditie voor het volgende seizoen.
Tip 7: tegels winter klaarmaken
Begin met het schoonmaken van de tegels door vuil, bladeren en mos te verwijderen. Controleer op losse tegels en herstel deze tijdig. Verwijder onkruid tussen de voegen en zorg voor goede afwatering, zodat water niet blijft staan. Bij strenge kou kun je anti-vorstmiddel gebruiken om schade te voorkomen. Verwijder sneeuw en ijs snel, maar gebruik geen agressief strooizout om je tegels te beschermen. Zo blijft je tuin veilig en verzorgd gedurende de winter. Voor meer tips over het onderhouden van je buitentegels, lees je onze blog 'De ultieme tips voor het onderhouden van je buitentegels.’
Met deze tips is je tuin klaar voor de winter. Het kost misschien wat tijd, maar het is de investering meer dan waard. Door nu de tijd te nemen om je tuin op te ruimen, te beschermen en voor te bereiden, voorkom je schade en heb je minder werk in het voorjaar. Bovendien creëer je een fijne plek voor overwinterende dieren. En het mooiste: in het voorjaar kun je direct genieten van een frisse, gezonde tuin! Veel succes en geniet van een mooie wintertuin!